lees meer
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (hierna: “Wkb”) is onderdeel van de Omgevingswet. De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit te verbeteren en verplaatst de toetsing aan de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente naar een onafhankelijke partij, de zogenoemde kwaliteitsborger. De toets vooraf op de bouwplannen (door de gemeente) wordt vervangen door de toets in de praktijk (door de kwaliteitsborger). Dit gebeurt op de bouwplaats zelf, tijdens het bouwproces. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van de bouwer vergroot voor bouwfouten, door middel van wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek.
Gefaseerde invoering
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is ook de stapsgewijze inwerkingtreding van de Wkb gestart. Onder de Wkb zijn drie gevolgklassen te onderscheiden. De gevolgklassen zijn bepaald aan de hand van de mogelijke gevolgen voor gebruikers. Bijvoorbeeld als gevolg van brand of het instorten van een (deel van een) gebouw. Hoe groter de gevolgen zijn als er iets misgaat, des te hoger de gevolgklasse. De Wkb is op 1 januari 2024 ingegaan voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. Dat is de laagste risicoklasse, waar bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden onder vallen. Het was onderwerp van gesprek of het verbouwen van bouwwerken ook onder de Wkb moest komen op 1 januari 2024. Maar eind 2023 is besloten om de Wkb voor verbouw niet op 1 januari 2024 in te laten gaan. Eerst zal een toets plaatsvinden in 2024 om te bepalen wat een goede datum is voor verbouw. Op z’n vroegst zal op 1 januari 2025 het verbouwen van bouwwerken in gevolgklasse 1 onder de Wkb komen. Uiterlijk 3 jaar na de inwerkingtreding van de Wkb zal een evaluatie plaatsvinden.
Hogere risicoklassen
Afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie volgen daarna de bouwwerken in hogere risicoklassen. Dit zijn bijvoorbeeld bibliotheken en onderwijsgebouwen (gevolgklasse 2) en voetbalstadions en ziekenhuizen (gevolgklasse 3). Hierdoor kunnen bouwbedrijven en gemeenten stap voor stap ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw.
Overgangsrecht
Voor vergunningen die al vóór 1 januari 2024 zijn aangevraagd, blijft het oude stelsel gelden (op grond van de Invoeringswet Omgevingswet). Ook voor lopende bezwaar- en beroepsprocedures geldt de Wkb niet.
Positie opdrachtgever versterkt
De Wkb zorgt ook voor een versterkte positie van particuliere en professionele opdrachtgevers van bouwprojecten. Het gaat bijvoorbeeld om de aansprakelijkheid als na de bouw iets mis blijkt te zijn. Het Burgerlijk Wetboek (hierna: “BW”) is daarvoor aangepast, door middel van de onderstaande wijzigingen:
In sommige gevallen geldt overgangsrecht.
Let’s partner up!
Wil jij weten wat dit voor jou of jouw onderneming betekent? Of heb jij juridische ondersteuning of bijstand nodig? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact op via info@najamavoogdadvocatuur of 06 4814 5651.